آخرین مقالات فرهنگنامه
خانه - آخرین خبرها - آنجا و بازگشت دوباره

آنجا و بازگشت دوباره

جدایی های بسیار در میان یاران حلقه رخ داد، اما نبرد حلقه با نابودی حلقه یگانه پایان گرفت و فراق یاران سسب شکست نشد. در بین ما نیز چنین بود، گروهی همراه و گروهی جدا گشتند، اما با گذشت زمانی بسیار طولانی راه خود را از میان مشکلات یافتیم و آردا دوباره اینجاست: قلمرویی کوچک در دنیایی بزرگتر؛
«به آردا خوش آمدید»

حدود ۲ سال از آخرین روزهایی که سایت آردا در دسترس بود، می گذره و اتفاقات زیادی توی این مدت افتاده!
اینطور که به من گفته شده، آردا در اواخر سال ۸۵ به علت وجود مشکلی امنیتی در CMSی که توسط برنامه نویس قبلی نوشته شده بود، به وسیله خود ایشون از دسترس خارج شد تا نسبت به رفع مشکل اون اقدام کنند. اما از دسترس خارج بودن آردا طولانی شد و به علت مشکلات  و کمبود وقت، ایشون فرصت کار بر روی سایت رو پیدا نکردند. تیم گرداننده گان اون موقع تصمیم گرفتند که با برنامه نویس جدیدی کار رو ادامه بدند، اما به عللی که برای من هم مشخص نیست اینکار تا اواخر پاییز ۱۳۸۶ به تعویق افتاد و عملی نشد. اوایل زمستان ۱۳۸۶ من متوجه شدم که دامنه (adra.ir) با کم لطفی و کم توجهی دوستان، بحال خودش رها شده بعد از چندبار اخطار از طرف NIC.IR که بصورت پیشفرض برای ثبت کننده دامنه فرستاده میشه، مدت ثبت و مهلت ۶۰ روزه اضافه برای تمدید اون، تمام شده و دامنه آزاد شده! من بلافاصله نسبت به ثبتش اقدام کردم تا این دامنه که برای ما بسیار با ارزش بود از دست نره و در دسترس خودمون باقی بمونه! از این مرحله به بعد من در ادامه کار شرکت کردم و قرار شد سایت رو خودمون به مرحله بهره برداری برسونیم. تجربه قبلی که با سیستم مدیریت محتوای تیم برنامه نویس قبلی داشتیم به من نشون داد که باید پایه کار رو بر روی سیستمی با پشتیبانی و مطمئن تر و طولانی تر قرار بدم تا در صورت بوجود اومدن مشکل برای گرداننده یا گرداننده گان سایت در روند فعال بودن سایت مشکل غیرقابل حلی بوجود نیاد؛ بر این اساس سیستم محتوای مدیریت جوملا رو برای اینکار انتخاب کردم. اوایل سال ۱۳۸۷ دیتابیس قبلی سایت آردا بصورت ناقص به دست من رسید که خیلی قابل استفاده نبود، برای همین من تمرکز خودم رو بر روی پیشبردن قسمتهای دیگه مثل «فرهنگنامه آردا» و «اطلس سرزمین میانه» قرار دادم (که بعدا در مورد اونها هم توضیح خواهم داد)، اواسط تابستان ۱۳۸۷ من با پیگیری زیاد تونستم به برنامه نویس سابق سایت یعنی بهروز عزیز دسترسی پیدا کنم و دیتابیس کامل و سیستم محتوی مدیریت رو از ایشون تحویل بگیریم تا نسبت به انتقال اقدام کنم. از این مرحله کار توسط من با تمرکز بیشتری شروع شد، اما بخاطر مشکلاتی از قبیل مشغولیت زیاد بهروز عزیز، کم بودن توانایی من برای کار با سیستمی که توسط ایشون نوشته شده بود، روند ادامه کار کمی کند شد و مجبور شدم که بصورت دستی نسبت به انتقال محتوی سایت قبلی به سیستم جدید اقدام کنم. که با توجه به حجم بالای محتوای سایت قبلی، مخصوصا محتوای موجود در تالارهای گفتگوی اون، این روند تا حدود ۱ ماه پیش به درازا کشیده شد. تم و قالب سایت بر اساس طرحی از خانم دان اصفهانی (آرون)، توسط من نوشته و ساخته شد و خانم فخری (رینگیتور) در بهینه سازی و ویرایش اون نقش زیادی برعهده داشتند. سعی کردم در انتقال نهایت دقت و امانت داری بجا بیارم و تک تک کاراکترها رو بدون تغییر جابجا کنم که طی برآورد من کار با دقت بیشتر از ۹۵% کار به انجام رسیده. مهمترین قسمتی که طی روند انتقال از دست رفته، کامنتهای شما عزیزان در زیر پستهای صفحه اول سایت آردا (اخبار) هست که چاره بجز صرف نظر کردن از اونها نداشتم و همینجا بخاطر این موضوع از همه شما عزیزان عذرخواهی می کنم.
قسمتهای جدیدی به سایت اضافه شده که من اینجا بصورت مختصر در مورد اونها توضیح میدم:
فرهنگنامه آردا: مهمترین قسمتی که به سایت اضافه شده فرهنگنامه آرداست که می تونید اون رو در این نشانی پیدا کنید. زحمت ترجمه حدود نیمی از حروف، توسط دوستان عزیزی که اسمشون در این صفحه نوشته شده کشیده شده و من مسئولیت منظم کردن و بارگذاری اون رو به عهده داشتم. حدود ۳۰% کار انجام شده و بقیه اون به سرعت توسط من در حال انجامه. نیم دیگر محتوای مورد نیاز برای تکمیل این فرهنگنامه توسط من در حال ترجمه و تالیف هست که فکر می کنم تا آخر امسال، کل فرهنگامه بصورت عمومی در دسترس باشه.
فرهنگنامه آردا از سیستم محتوای مدیریت MediaWiki بهره می بره، کسانی که با این سیستم مدیریت محتوی کار کردند می دونند که با وجود امکانات و قابلیتهای مناسب این سیتم، جستجوی توکار اون از کارآیی مناسبی برخوردار نیست. به همین دلیل در منوی «فرهنگ آردا» که در سمت چپ صفحه اصلی سایت مشاهده می کنید و مربوط به جستجوی فرهنگنامه هست، من از موتور جستجوی گوگل استفاده کردم. این جعبه جستجو به علت بسته بودن سایت و به تبع اون بلوکه شدن موتور جستجوی گوگل، فعلا از مقادیر مناسب برای جستجو برخوردار نیست که با گذشت زمانی کم (حدااکثر ۱ ماه) و ایندکس شدن تمامی صفحات فرهنگنامه توسط گوگل، به حداکثر کارآیی خودش می رسه. تا اون موقع می تونید از جستجوی پیش
فرض فرهنگنامه و یا فهرستهای الفبایی موجود در خود فرهنگنامه استفاده کنید.
اطلس سرمین میانه: این قسمت از سایت، نقشه سرزمین میانه در زمان «جنگ حلقه» هست که با جزئیات زیاد و با استفاده از API های «گوگل مپ» توسط من نوشته شده و نسخه آزمایشی اون در این نشانی در دسترس هست. این ایده و اجرای اون، قسمت زیادی از وقت من رو به خودش اختصاص داد. چون توضیحات و مستنداتی که برای کار با API های «گوگل مپ» توسط خود گوگل ارائه شده، اغلب برای ساخته شدن نقشه هایی برا اساس دنیای واقعی و Geocode های مشخص و استانداردهای موجود در این زمینه کارآیی داشته و مستنداتی برای ساختن نقشه هایی با پایه ی غیر واقعی و خیالی بسیار کم و غیر مدون بودند و من اغلب مجبور بودم از روش آزمون و خطا برای پیشبرد کار خودم استفاده کنم. مشکل دیگه که در راه ساخته شدن این اطلس وجود داشت (و داره) حجم بالای مورد نیاز برای میزبانی عکسهای تشکیل دهنده این نقشه بود، چون بخاطر واقعی نبودن محل مورد بحث، من از استفاده از نقشه های موجود و ساخته شده توسط خود گوگل و یا در حقیقت سرورهای قدرتمند گوگل محروم بودم و مجبورم به سرور شخصی خودمون در این زمینه اکتفا کنم. در این تکنیک نقشه سازی، نقشه زمینه و مرجع به موزاییکهای ۲۵۶ در ۲۵۶ پیکسلی تبدیل میشه و با ترتیب مشخصی برای هر مرحله از بزرگنمایی (zoom) شماره گذاری میشه. اجزای تشکیل دهنده اطلس فعلی ما بالغ بر ۱ میلیون و ۳۰۰ هراز موزاییک هست که برای بوجود آوردن ۱۱ مرحله بزرگنمایی کنار هم گذاشته می شوند و من برای جلوگیری از بوجود اومدن اضافه بار بر روی سرور فعلی به ۶ مرحله بزرگنمایی اکتفا کردم و ۵ مرحله دیگه اون رو به حالت غیرفعال در آوردم تا دوره آزمایشی و برسی اون سپری بشه.
با توجه به بازخوردی که توی این مدت خواهم گرفت، قابلیتهایی از قبیل امکان جستجو، اضافه شدن قسمتهای دیگه نقشه‌ی آردا و تبدیل اون به حالت ویکی، در دستور کاری من برای گسترش این بخش از سایت هست. بهرحال فکر می کنم این ایده برای کسانی که می خوان دیدی کلی به محیط داستان داشته باشند کمک خوبی باشه. شما می تونید دقیقا همونطوری که از «گوگل مپ» استفاده می کنید از این اطلس استفاده و با اون کار کنید. ناگفته نمونه که برای لذت بردن و استفاده خوب از این اطلس به اینترنت پرسرعت احتیاج هست و در صورت استفاده از Dial-up ممکنه با کندی و تاخیر در بارگذاری مواجه بشید.
تقویم آردا: قسمتی که به نوار سمت چپ صفحه اول سایت اضافه شده و شامل تمام مناسبتهای مهم ذکر شده در آثار تالکین و تاریخ تولد بازیگران و دست اندرکاران فیلم های ارباب حلقه هاست و بصورت خودکار با توجه به تاریخ روز می تونید مناسبت مربوطه رو اونجا ببینید. علت اصلی درست شدن این قسمت، پرهیز از اعلام این گونه اخبار در صفحه اول به عنوان خبر اصلی و تغییر رویه ای است که قبلا در سایت وجود داشت. در راه درست کردن این تقویم مشکلات زیادی وجود داشت که ناشی از تفاوت تاریخهای موجود در تقویم های هابیتی و تقویم امیلادریس، با « تقویم گریگوری» و «تقویم جلالی» مورد استفاده ما بود. حتی در بین کسانی که قبلا سعی در انطباق و استاندارد سازی این دو گروه تقویم کرده بودند هم اختلاف نظرهایی مخصوصا در مورد مناسبتهای معروف مثل «روز میانه سال» و یا ۳ روز تقویم الفی که جزو هیچکدوم از فصلها نیست وجود داره و با برخورد به سالهای کبیسه ی ما این اختلافات بیشتر میشه و احتیاج به تصحیح سالیانه داره. من سعی کردم با توجه به مستندات موجود بهترین حالت رو برای این تقویم در نظر بگیرم و همه مناسبتهایی که با اونها برخورد داشتم رو در اون لحاظ کنم. اما مطمئنم که کار من خالی از اشکال نیست، پس اگر هرکدوم از دوستان در این زمینه پیشنهادی داشتند یا به مناسبتی برخوردند که اون رو در روز مورد نظر در تقویم ما ندیدند، به من لطف می کنند اگر کمکشون رو از من دریغ نکنند.
مستندات مربوط به تالکین با تقریب خوبی تکمیل شده اند که شامل عکسها، دست نوشته ها، نقاشی ها و صدای تالکین در حال خواندن بخشهایی از آثارش هست و اونها رو می تونید توی منوی سمت راست پیدا کنید. قسمت جدیدی که به این مستندات اضافه شده، بخشی هست با نام: «گُذارتالکین»؛ این بخش یک تور پانوراما شامل عکسهای ۳۶۰ درجه از مکانهای زندگی، کار و تدریس تالکین در اکسفرود هست که با توجه به «خط زندگی» تالکین تنظیم شده. برای استفاده از صفحه این بخش مرورگر شما به پلاگین Quick-Time احتیاج دارد و قبل از کلیک کردن بر روی لینکها مطمئن شوید که Popup-Blocker مروگر شما غیر فعال باشه. به علت حجم نسبتا بالای عکسهای ۳۶۰ درجه ای، از ملزومات استفاده مناسب از این بخش اینترنت پرسرعت یا در صورت عدم دسترسی، صبر فراوان هست.
در سیستم فعلی به کلیه دوستان و اعضای قدیمی یا جدید سایت دسترسی «نویسنده» دادم، به این معنی که همه شما در صورت تمایل می تونید به فرستادن اخبار مناسب یا مقالات جدید اقدام کنید که بعد از تایید توسط مدیر سایت به نام خودتون منتشر میشه.
کلیه پستهای تالارهای ماهانکسار قدیمی رو به فروم جدید منتقل کردم، اما به علت مشکلات تکنیکی در روند انتقال از دیتابیس قدیمی به سیستم جدید، همه پستها تحت عنوان یک یوزر با نام کاربری «Arda» زده شده اند و نوشته های دوستان با نام خودشون اما به شکل «نقل قول» شده در فروم جدید درج شده اند. سعی کردم که کلیه نوشته ها کارکتر به کارکتر و با امانتداری منتقل بشند تا به عنو
ان آرشیو در دسترس کسایی که علاقمند هستند قرار داشته باشه، بجز یکی گفتگو که مربوط به مشکلات سیستم قدیمی سایت بود و ربطی به سیتم جدید نداشت از چیزی صرف نظر نکردم. ترکیب قدیمی تالارهای گفتگوی رو به احترام دوستانی که نوشته هاشون اونجاست تغییر ندادم و عینا منتقل کردم، اما فکر می کنم این سیستم تقسیم بندی فروم امروز به اندازه کافی مناسب نیست، پس اگر دوستان پیشنهاداتی در این مورد داشتند توی خود فروم اعلام کنند تا نسبت به آرایش جدید فروم اقدام کنم. برای راحتی شما قالب فروم در دو رنگبندی متفاوت تهیه شده که می تونید از منوی تنظیمات کاربری خودتون، یکی از دو رنگ رو بسته به تمایل انتخاب و فعال کنید.
سعی کردم قالبهای سایت، فروم و فرهنگنامه در همه مرورگرهای رایج بدون مشکل نمایش داده بشه، اما با توجه به ضعفهای IE در تفسیر کدهای CSS، توصیه می کنم برای استفاده بهتر از سایت (و مهمتر از اون آرامش بیشتر در زندگی مجازی!) از مرورگرهای معقول تری مثل «فایرفاکس» یا «اوپرا» استفاده کنید. با اینحال در صورت اصرار به استفاده از IE، بازهم توصیه می کنم اون رو به آخرین نسخه پایدار  در دسترس (سری ۷) ارتقا بدید.
من حدس می زنم که بعد از گذشت ۲ سال اغلب دوستان رمز رورد و یا حتی نام کاربری خودشون رو فراموش کردند، برای حل این مشکل از منوی سمت راست، از گزینه «رمز عبورتان را فراموش کرده اید؟» یا «نام کاربریتان را فراموش کرده اید؟»  استفاده بکنید، در صفحه بعد آدرس ایمیل خودتون رو وارد کنید تا بسته به انتخاب شما راهنمایی لازم جهت بدست آوردن رمز ورود و یا نام کاربری رو بدست بیارید. در هنگام بازیابی یوزر و پسورد خودتون مراقب باشید که امیلهای فرستاده شده توسط سیستم سایت در پوشه های bulk یا spam در ایمیل شما از نظرتون دور نمونه، چون این احتمال وجود داره که این اتفاق برای ایمیل فرستاده شده بیوفته. ممکنه مجبور بشید اینکار رو در مورد فروم هم انجام بدید، بهرحال اگه برای ورود به فروم با مشکل روبرو شدید می تونید توی خود فروم این عمل رو یکبار دیگه انجام بدید. در انتها اگر کسی در این راه به هر مشکلی برخورد می تونه با ایمیل من ([email protected]) مکاتبه کنه تا من در اسرع وقت به اون رسیدگی کنم.
در هنگام انتقال گفتگوهای فروم قدیمی آردا به تاپیکی برخوردم که به منظور کمک مالی به سایت آردا درست شده بود و شماره حسابی در اون اعلام شده و اینطور که من متوجه شدم دوستانی هم بودند که لطف کرده و به اون شماره حساب پول واریز کرده بودند. مبالغ واریز شده توسط دوستان در اون دوره، به دست من نرسیده و مطلقا برای سایت جدید هزینه نشده، اما من به عنوان متولی فعلی سایت بر عهده خودم می دونم که نسبت به بازپرداخت مبالغ دوستان اقدام کنم. پس دوستانی که پول پرداخت کرده بودند می تونند با ایمیل من ([email protected]) مکاتبه کنند و با ذکر مقدار پرداختی و شماره حساب خودشون بلافاصله نسبت به پس گرفتن مبلغی که هزینه کردند، اقدام کنند و قدردانی بی کران من رو هم برای کمکی که در زمان نیاز به آردا کردند بپذیرند.
در انتهای لازمه که از دوستانی که در انجام این کار منو یاری کردند تشکر بکنم.
اول از دو استاد و برادر خوب خودم آقایان «کامبیز مظفری» و «علی ستاری» تشکر می کنم که همیشه و همه جا بدون هیچ چشمداشتی، کمکشون رو از من دریغ نکردند و اگر یاری این دو عزیز نبود کار هرگز به سرانجام نمی رسید.
از خانم دان اصفهانی عزیز برای زحماتی که در نسخه قبلی سایت و طراحی قالب نسخه فعلی کشیدند؛ از خانم فخری عزیز برای کمک و نظرات تاثیر گذارشون در پیرایش و بهینه سازی محتوی و تم سایت؛ از همه دوستانی که در ترجمه محتوای فرهنگنامه زحمتی رو متقبل شدند که لیست اسامیشون در این صفحه موجوده؛ از «مهدی بنواری» عزیز که برای فرهنگنامه سایت زحمات زیادی رو متقبل شدند؛ از آقای «رضا علیزاده» برای حمایت بیدریغشون و هدیه ای که به سایت آردا دادند، تشکر می کنم.
و همه دوستان آردای قدیم که با پیگیری دلسوزانه‌ی خودشون برای فعال شدن دوباره سایت، انگیزه ما برای انجام اینکار بودند.
سربلند باشید.

درباره اله سار

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

x

شاید بپسندید

فرهنگ لغت الفی به فارسی

کتابی که پیش رو دارید، فرهنگ لغتی از زبان الفی به فارسی معاصر است که ...