آخرین مقالات فرهنگنامه
خانه - کتابخانه - مقالات تخصصی - اربابان تاریکی

اربابان تاریکی

تالیف: تضاد

مقایسه ای میان عناصر سازنده‌ی آردای تالکین و سرزمین جادوگران رولینگ

این واقعیت که در داستان‌های گونه‌ی خیالی، به ویژه داستان‌هایی که از سرزمین انگلستان برآمده‌اند عناصر مشترک بسیار به چشم می‌خورد بر کم‌تر کسی پوشیده است. اژدهایانی که پرواز می‌کنند و بر سر مبارزان آتش می‌بارند، وردها و افسون‌هایی که به کمک قهرمان می‌آیند، الف‌ها و دورف‌ها و گابلین‌ها و دیگر موجوداتی که شباهت ظاهری به آدمیان دارند و گاه دوست و گاه دشمن وی محسوب می‌شوند، همه و همه ارکانی هستند که نه فقط در نوشته‌ی تالکین و رولینگ، که کم و بیش در تمام داستان‌های خیالی مغرب‌زمین –اروپا- یافت می‌شوند.

به پندار من، هم‌زمانی نسبی اکران ارباب حلقه‌ها با فیلم‌های هری‌پاتر و کم سن و سال بودن هر دو هنرپیشه‌ی نقش اول، دنیل رد کلیف و الیجا وود – که در زمان بازی در فیلم یاران حلقه تنها نوزده سال داشت- به این گمان نزد طرفداران داستان‌های خیالی افزود که می‌توان این دو داستان را با یکدیگر مقایسه کرد.

اگر زمانی، خوانندگان این داستان‌ها در ایران پراکنده و جدای از هم، در دنیای درون خویش سیر می‌کردند اکنون به یاری شبکه‌های اجتماعی و پایگاه‌های اینترنتی تخصصی می‌توانند به راحتی نظرات یکدیگر را جویا شوند. به عنوان مثال، در همین پایگاه آردا، بحث‌های بسیاری در باب این دو مجموعه درگرفت. هر دو داستان، طرفداران پر و پا قرص و بعضاً متعصب خود را دارند و بعضی از این گروه متأخر حتی کوشیدند رولینگ را به تقلید از تالکین متهم کنند.

مقاله‌ی پیوست می‌کوشد ثابت کند این دو شاهکار به رقم شباهت‌های ظاهری و مشترکات داستانی، در ریشه با چنان تفاوت‌های عمیقی مواجهند که مقایسه‌شان با یکدیگر کاری اشتباه و ناثواب خواهد بود.

فایل مقاله را از اینجا دانلود کنید.

درباره 3DMahdi

۱۱ دیدگاه

  1. همیشه گفتم تضاد نعمتی بوده که به ما آردایی ها نازل شد!
    تضاد عزیز با تشکر از کیفیت ساختاری و تخصصی که در سلسله مقاله هاتون رعایت می کنید…شمام مقاله می نویسید بقیه ی اعضام مقاله می نوسند.
    حالا بگذریم. در حین اینکه داشتم مقالتون رو می خوندم متوجه شدم که در کتاب های رولینگ وجود عناصر داستانی مانند گابلین و الف نیز هست!!!!
    سوال من اینه که آیا عناصر داستانی مانند: الف و والار یا مثلا انت یا گابلین و… عناصر ابتکاری از صورخیال تالکین بوده و رولینگ دست به سرغت زده یا این ها جز عناصر داستانی اینترنشنال مثل ققنوس هستند و هر نویسنده ای می تونه بدون اینکه تقلید کنه از اونها استفاده کنه؟…
    بازم ممنون

  2. بدجوری من رو شرمنده میکنی دوست عزیز :”> در جواب سؤالت عرض کنم که حدس خودت تا حدی بسیار زیادی درست بوده. یک سری از عناصری که اسم بردی در افسانه های مغرب زمین ریشه های کهن دارن مخصوصاً الف ها و ارک ها. منتها هر نویسنده ای بنا به تشخیص خودش با اینها بازی کرده. مثلاً الف ها موجوداتی هستند که در افسانه ها هر دو چهره ی مثبت و منفی رو داشتن و البته کفه ی ترازو به سمت منفی سنگینی می کنه!
    والار به شکل یک طبقه ی ایزدوار در بسیاری از افسانه ها دیده میشه ولی در نوشته ی رولینگ جایی نداره. دیدگاه رولینگ نسبت به موضوع الهیات چیزی نیست که چندان قابلیت بحث داشته باشه. اگر میل داشتی در این یک مورد خاص به طور خصوصی صحبت میکنیم 🙂
    انت ها رو حقیقت امر حضور ذهن ندارم که مشابهی ازشون، با چنین حالتی که تالکین ساخته در افسانه های دیگه خونده باشم ولی قدر مسلم رولینگ به اندازه ی تالکین به طبیعت علاقه نداره و ماهیتی حتی نزدیک به انت ها هم در نوشته ی او دیده نمیشه. نزدیک ترین چیزی که در داستان او با طبیعت نزدیک باشه قنطورس هایی هستند که در جنگل ممنوع، نزدیک مدرسه زندگی میکنن. ولی اینها اون طور که انت ها نگهبان جنگل هستن عمل نمی کنن:)
    اگر باز هم مورد سؤالی بود در خدمت هستم:)

  3. کاش هیجوقت این حرفو نمیشنوفتم تضاد جان…
    یعنی واقعا عناصر داستانی رشته افسانه ی تالکین توسط خود تالکین خلق نشده اند؟!
    من همیشه فکر می کردم تالکین بوده که الف رو به وجود آورده، والار رو به وجود آورده…جناب تضاد آیا خود تالکین زبان الفی و تانگوار رو به وجود آورد یا زبان الفی نیز قبل از تالکین وجود داشته؟ یعنی حتی زبان ها نیز ساخته ی صور خیال تالکین نبوده؟

  4. سلام دوستان میخواستم منو راهنمایی کنید
    میخام نامه تمامی فیلمهائی که درمورد هابیتها و ارباب حلقه ها ساخته شده رو بمان معرفی کنید تا بتونم تهیه کنم یا اگه کسی راهه تهیه فیلمهارو میدونه بمان بگه بگه ممنونم و mochaker

  5. لطفآ اطلاعات خودتون رو با این ایمیل با من درمیون بزارید
    همدمسن۲۴@یاهو.com

  6. مطلب فوق العاده ای بود جناب “تضاد”… یک مقاله ی به معنای واقعی کامل،جامع،استاندارد و به شیوه ی علمی و بیطرفانه با عبارات زیبا و ادبیات لذت بخش… که واقعا نشان دهنده ی گرد آورنده ی فرهیخته و بادانش این مقاله است… واقعا استفاده کردم خیلی خیلی سپاس گذارم و دست مریزاد…!

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

x

شاید بپسندید

متن ترانه ترک آخرین وداع (The Last Goodbye)

ترک «آخرین وداع» از آلبوم موسیقی فیلم «هابیت: نبرد پنج سپاه» است، این ترانه زیبا ...