این مقاله ترجمه و گردآوری شده از وب سایتهایی همچون TolkienLibrary و Tolkiensociety میباشد.
ما بر روی سیارهای کوچک زندگی میکنیم و باز این سیارۀ سبز، تعداد شگفتانگیزی از ما انسانها را در خود جای داده است. بسیاری از مردم عشقی وصف ناپذیر به تالکین و جهان فانتزی او دارند و حتی این عشقشان را به فیلمها هم تعمیم دادهاند. بسیاری از سلبریتیها نیز از علاقۀ خود به جهان شگفتانگیز تالکین پرده برگرفتهاند و هرچند که ما از آن اطلاع نداشته باشیم، بههرحال تالکین طرفداران سرشناسی از سرتاسر جهان دارد. لیستی از این افراد در اینجا تنظیم گشته است. اگر شما نیز افراد دیگری را در نظر دارید میتوانید در کامل نمودن این لیست ما را همراهی کنید.
۱. مارگرته دوم، ملکۀ دانمارک
مارگرته دوم، ملکه و فرماندۀ کل نیروهای دفاعی دانمارک میباشد. او همچنین یک هنرمند و نقاش است که در دوران نوجوانی کارهایش تحت تأثیر و الهام از ادبیات جی.آر.آر تالکین بوده است. توضیحات او در باب آثار تالکین، در مستند (J.R.R.T: A Film Portrait of J.R.R. Tolkien) وجود دارد (تماشای مستند با زیرنویس فارسی از وبگاه آردا).
در اوایل دهۀ هفتاد میلادی، ملکه مارگرته شوق و ذوق داشت تا کتاب فرمانروای حلقهها را مصور کند. او طرحهای خود را برای تالکین فرستاد و تالکین از شباهت سبک نقاشی ملکه به سبک خود شگفت زده شد. در سال ۱۹۷۷، طرحهای ملکه مارگرته در ترجمۀ دانمارکی کتاب چاپ شد. و البته طرحهای او همچنین در نسخهای انگلیسی از انتشارات هارپر کالینز و فولیو سوسایتی نیز به کار رفت. و نیز با اجازۀ او، گروه موسیقی دانمارکی The Tolkien Ensemble، از طرحهای ملکه برای آراستن سیدیِ کارهای خود درمورد شعرهای فرمانروای حلقهها استفاده کرد.
۲. جورج آر. آر. مارتین، خالق جهان آتش و یخ
جورج آر. آر. مارتین در مصاحبهای به مناسبت انتشار جهان آتش و یخ، از سیلماریلیون و مقایسه کردن آن به عنوان یک نویسنده سخن میگوید.
جهان آتش و یخ یک همکاری مشترک بین جورج آر.آر. مارتین و الیو گارسیا و لیندا آنتونسون (دو طرفدار وستروس) است و در واقع دایرۀالمعارفی تاریخی در باب جهان وستروس میباشد که شامل مطالبی همچون شجرهنامهها و نقشههاست.
او در این مصاحبه میگوید:
«بهراستی که تالکین، فانتزی حماسی مدرن را در شکل و شمایل امروزیش ابداع کرد. یکی از کارهای او که استثنایی و شگفتانگیز است، ساختن سرزمین میانه در این حد از جزئیات بود… تالکین همۀ این تاریخها، همۀ این ضمیمهها و همۀ این شجرهنامهها را برای ما آماده کرده بود، همه چیز یک ریشه و تاریخچۀ پیشین داشت، توگویی که یک تاریخچۀ واقعی را از انگلیس یا فرانسه یا آلمان در پیش رو داریم، و از آن زمان تاکنون، این استایل مختص ژانر فانتزی حماسی گشته است. جامعۀ فانتزی امروزه، انتظار یک جهان دومِ – چنانکه تالکین آن را مینامید – پر جزئیات و واقعی را دارند… تالکین یک نویسندۀ بسیار نادر بود، او یک زبانشناس بود، یک فیلسوف، او به زبان نورسی باستان و انگلیسی باستان سخن میگفت، او مجذوب افسانهها بود – خود داستان کمابیش در درجۀ دوم برای او قرار میگرفت. آفرینش جهان و ساختن زبانها، تقریباً برای او مهمترین چیز بود.
با پیرویِ بسیاری از فانتزی نویسان امروزی از تالکین، این یک ترفند شعبدهبازانه است – ما میخواهیم شما فکر کنید که پشت تمامی فانتزیها یک تاریخچۀ گسترده و عظیم وجود دارد، درست مانند جهان تالکین، اما در برخی موارد واقعاً اینگونه نیست. و این موضوع احتمالاً در آغاز راه در مورد من نیز صحیح بود.»
مارتین همچنین اقرار کرد که دروگون نمیتوانست اسماگ را شکست دهد.
۳. آرپد گونتس، رئیس جمهور سابق مجارستان
آرپد گونتس از دیگر طرفداران سرشناس جهان تالکین است. او در دهۀ هشتاد میلادی، فرمانروای حلقهها و گیلز کشاورز از دهکدۀ هم را به زبان مجارستانی ترجمه کرد. او همچنین ارائهای برای قدردانی از تالکین، در گردهمایی صدساله ۱۹۹۲ آماده کرده بود.
او در باب فرمانروای حلقهها مینویسد:
«این کتاب بهسان سرمشقی مثبت برایِ جهان غیرانسانیِ امروزۀ ما میماند، چنانکه گویی یک خطابۀ شورانگیز باشد […] این کتاب به ما کمک میکند تا دنیایمان را به دهکدهای جهانی و شاد بدل کنیم.»
۴. استیون کولبر
مگر اینکه درون یک غار تاریک در کوهستان مهآلود مشغول شکار کردن ماهیهای دلپذیر و دریدنشان با دندانهایتان بوده باشید که ندانید استیون کولبر یک طرفدار سرسخت تالکین است. استیون کولبر، کمدین، منتقد رسانهای، تهیهکننده و مجری تلوزیونی آمریکایی است. او ثابت کرده است که طرفداری پر و پا قرص برای جهانهای علمی-تخیلی و فانتزی، به ویژه جهان جی.آر.آر تالکین میباشد.
او در برنامهای اینچنین علاقهاش به جهان تالکین را توصیف میکند:
«اسم من استیون کولبر است و اگر شما هم موجودی مثل من هستید، شما فقط داستانهای تالکین را دوست ندارد، بلکه آنها را مانند گنجینهای برای خود نگاه میدارید. بگذارید شما را به سالها پیش ببرم، سالهای کلینتون، سالهای سیاهی که اینترنت دیال آپ بر سر کار بود. شایعهای در میان مردم پیچیده بود که کارگردان پیتر جکسون قرار است فرمانروای حلقهها را به فیلم تبدیل کند. در آن زمان بسیاری از ما پیتر جکسون را تنها با فیلم موجودات آسمانی میشناختیم، و هرچند که آن فیلم فوقالعاده بود، اما من گمان نمیداشتم که در سرزمین میانه جایی برای دخترانِ نوجوان تپاک و خطرناک وجود داشته باشد… خب البته غیر از ائووین.
من نگران آن بودم که جکسون به نحوی گنجینۀ عزیز مرا به یغما ببرد، گنجینۀ داستانهای سرزمین میانهام را. من گرفتار وسواس فکری و هیجانات شده بودم، پس هرآنچه را که بود و میتوانستم درمورد پیشرفت کار دنبال کردم. من نخستین پوسترهایی که از گودی هلم منتشر شد را به یاد دارم. من به چهرۀ تک تک بازیگرها خیره میشدم. کارهای جان هو و آلن لی را جستجو میکردم و مباحثات آنلاین درمورد داستانپریان در برابر فانتزی را میخواندم. و کم کم امید در من جان گرفت.
فقط امید به اینکه فیلمها خوب از کار در بیایند نه، امید به اینکه بالاخره، بالاخره وقتی من درمورد سرزمین میانه حرف میزنم، مردم بیحوصله به سقف خیره نشوند. امید به اینکه این همه مطالب جالب که من از فئانور تا فارامیر میدانم بالاخره یک ارزش اجتماعی پیدا کند. امید به اینکه یکی به من بگوید: «هی استیون تو خیلی چیزها درمورد تالکین میدانی. میتوانی موضوعی را به من توضیح بدهی؟» و من بگویم: «حتماً! حتماً! خدایا معلوم است که توضیح میدم، معلوم است که توضیح میدم!»
و بعدها سه گانه کل جهان را متوجه خود کرد، نقل قولی از سی. اس لوئیس در اینجا میآورم: «در اینجا زیباییهایی بودند که چونان شمشیر میشکافتند و بهسان آهن سرد میسوزاندند». در اینجا فیلمهایی بودند که قلب شما را میشکستند، خوبتر و فراتر از امید. نه تنها گنجینه از من گرفته نشد بلکه پیتر و فرن والش و فیلیپا و ریچارد تیلور و گرنت میجور و دان هناه و بازیگران و وتا دیجیتال و سرزمین و مردمان نیوزلند آمدند و تصورات را کاملتر کردند. تنها مشکلی که من در آن دیدم این بود که یازده ساعت و نیم برای این نمایش سراسر هیجان خیلی کم بود.»
۵. جیمز فرانکو
جیمز فرانکو بازیگر سینما، تهیهکننده، کارگردان، نویسنده و نقاش آمریکایی است. او در برنامهای که میهمانِ استیون کولبر بود مسابقهای را با موضوع فرمانروای حلقهها شروع کرد تا اثبات کند چه کسی بین کولبر و خودش، طرفدار بزرگتری از رشته افسانۀ تالکین است. و اگر کنجکاو هستید، استیون او را خورد.
۶. باراک اوباما، رئیس جمهور سابق ایالات متحدۀ آمریکا
اوباما در مصاحبهای با دو محصل جوان از نیومکزیکو و فلوریدا، از علاقۀ دوران نوجوانی خویش به فرمانروای حلقهها و هابیت پرده برگرفت.
«وقتی که من در سن و سال شما بودم… احتمالاً برای چیزهایی مثل پسران هاردی زیادی بزرگ بودم. بله، فکر میکنم که بیشتر درگیر کتابهایی مانند فرمانروای حلقهها و هابیت بودم.»
او ادامه داد:
«آنها برای من صرفاً یک نوع ماجراجویی نبودند، بلکه داستانهایی بودند که بسیاری چیزها درمورد مشکلات اجتماعی به من آموختند. درمورد اینکه مردم چگونه میتوانند با یکدیگر رفتار کنند… در مورد اینکه چگونه برخی انسانها مهربانند و برخی سنگدل.»
۷. سِر کریستوفر لی
چنانکه احتمالاً همۀ شما میدانید، کریستوفر لی بازیگر نقش سارومان در فیلمهای فرمانروای حلقهها و هابیت بود. او در اصل برای نقش گندالف تست داده بود، وقتی که تصویری از خود در لباس یک جادوگر را برای پیتر جکسون فرستاد.
توصیف شخصیت سارومان را از زبان او بشنوید:
«سارومان شمارۀ یک است. سارومان بهطور قطع، هوشمندترین، بااستعدادترین، قدرتمندترین، خردمندترین و دانشمندترین است. گندالف… خب او شمارۀ دو است. اما شخصیت سارومان بهکلی گمراه و خراب گشت و او کم کم در اشتیاق قدرت سوخت و تباه گردید. چنانکه یک نقل قول قدیمی میگوید: «قدرت فاسد میکند و قدرتِ مطلق، مطلقاً فاسد میکند.»
سر کریستوفر لی افتخار ملاقات با تالکین در آکسفورد را داشت. او میگوید: ما آنجا نشسته بودیم و مشغول گپ و گفت و نوشیدن آبجو بودیم که ناگهان یکی گفت: «هی نگاه کنید چه کسی همین الان وارد شد!» او پروفسور تالکین بود و من در آن لحظه نزدیک بود از صندلی خود پایین بیافتم.
او همچنین یکی موزیسین بود و چندین آلبوم هوی متال منتشر کرده است، همچنین همکاریهایی با بند The Tolkien Ensemble در آلبومهای سپیده دم در ریوندل و عزیمت از ریوندل داشته است.
سر کریستوفر لی فرمانروای حلقهها را زمانی که در سال ۱۹۵۴ منتشر شد خواند، و هر سال پس از آن، آن را بازخوانی کرد. او دربارۀ کتاب میگوید: «چیزی که پروفسور تالکین به آن دست یافت در ادبیات کل زندگی من خاص و یگانه است. بهراستی، بهنظر من، او به ستیغ نوآفرینیِ ادبیِ کل تاریخ رسیده است. چنین چیزی پیش از این نبوده است و احتمالاً پس از این هم هرگز نخواهد بود.» و در مصاحبهای طولانیتر میگوید:
«من هنوز هم اینطور فکر میکنم که فرمانروای حلقهها بزرگترین کامیابیِ ادبی در تمام دوران زندگی من است. و همانند بسیاری از مردم، من نمیتوانستم که برای کتاب دوم و سپس کتاب سوم منتظر بمانم. چنین چیزی هرگز نوشته نشده بود. دیگر نویسندگان مانند تی. اچ وایت و لوئیس کارول جهانهایی خیالی ابداع کردند، اما تالکین نه تنها یک جهان خیالی ابداع کرد، که او نژادهایی خیالی نیز ابداع کرد که شما به راحتی میتوانید آنها را باور کنید. و او ضمیمههایی را تنظیم کرد که در آنها شجرهنامههای خانوادگی و نام شاهان پیشین و دیگر چیزها آمده بود. و این کاملاً شگفتانگیز است، واقعاً، مطالعات و قوۀ تخیلی که برای نوشتن این اثر به کار رفته است. و نکتۀ قابل توجهتری که میتوانیم به آن اشاره کنیم این است که تالکین که یک پروفسور زبانشناسی بود، زبانهای بسیاری را نیز ابداع کرد. الفها دو زبان داشتند: کوئنیا و سینداری. کوئنیا براساس فنلادی ساخته شده است و سینداری براساس ولزی. غالب الفها به زبان سینداری سخن میگویند. و اگر دوست دارید میتوانید آن را برای خواندن، نوشتن و سخن گفتن بیاموزید، دقیقاً همانند انگلیسی یا هر زبان دیگری. من همیشه احساس میکردم که کتابها میتوانند تبدیل به فیلمی فوقالعاده شوند، و باز از طرفی احساس میکردم بخاطر هزینۀ بالایی که باید برای ساختش به کار گیرد، احتمالاً این اتفاق هرگز نخواهد افتاد، اما اگر احتمالی برای ساخت آنان وجود داشت، من برای بازی کردن در آن رویاپردازی میکردم. و این نشان میدهد که گاهی اوقات رویاهای شما تبدیل به واقعیت میشوند.»
شان گانر، رئیس انجمن تالکین سوسایتی دربارۀ سر کریستوفر میگوید: «سر کریستوفر لی معروف بود به طرفداری پرسابقه از جهان تالکین؛ او با تالکین ملاقات کرده بود، نیز کتاب صوتی فرزندان هورین را روایت کرده بود، با گروه موسیقی The Tolkien Ensemble همکاری کرده بود، و صد البته، بهطرزی فوقالعاده به عنوان شخصیت سارومان در فیلمهای فرمانروای حلقهها و هابیت نقش آفرینی کرده بود. او بازیگری شگفتانگیز، سارومانی فوقالعاده و انسانی والامرتبه بود. بهراستی که روز غمانگیزی است [روز درگذشت سر کریستوفر لی].
۸. نیکولاس کیج
نیکولاس کیج از بازی در نقش آراگورن روی برتافت. از آن جهت که این پروژه برای او زیادی سنگین بود. فیلمبرداری در نیوزلند هزاران مایل دورتر از خانوادهاش یکی از آن دلایل بود. و وقتی که شنید تولید چندین سال به طول خواهد انجامید او از بازی در این فیلم دست شست و نقش را به ویگو مورتنسن واگذار کرد.
«من فکر میکنم کاری که ویگو انجام داد شگفتانگیز بود. من فقط میخواهم که به کاراکتر او فکر کنم. درمورد اینکه من به جای او چه میکردم فکر نمیکنم.»
در ماه مه ۲۰۱۰ او در مجلۀ امپایر میگوید:
«من یک طرفدار سرسخت فرمانروای حلقهها هستم. و من فکر میکنم زمانی که گولوم به درون دریایی از آتش میافتد و به قهرمانی بعید تبدیل میشود پرمحتواترین قسمت است. زمانی که این اتفاق میافتد، و خوب و شر برای نجات دادن جهان در هم میآمیزند، جالبترین قسمت فلسفی کل سه گانه است.»
۹. رود فن نیستلروی
در ورزش ما طرفداران متعددی از فرمانروای حلقهها را داریم. البته بازیکنان فوتبال هیچوقت از علاقۀشان به تالکین در جایی مصاحبه نکردهاند پس ما مجبور به کمک گرفتن از دیگر منابع هستیم.
در مجلۀ چهار-چهار-دو، دامنیک موناهان میگوید:
«من تبدیل به یکی از دوستان خوب رود فن نیستلروی شدهام، که یکی از طرفداران سرسخت فرمانروای حلقهها است، و هنگامی که الایجا و من در تور سال پیش یونایتد حاضر شدیم، او خواست تا با ما ملاقات کند و ما همراه او و دیگر بازیکنان به یک میهمانی در ساحل ونیز رفتیم. من از آن موقع رابطهام را با او نگه داشتهام و با ایمیل با هم در ارتباط هستیم، پس انگار که زیاد دور از یکدیگر نیستیم.»
دومنیک حتی پیراهنی از منچستر یونایتد دارد که پشت آن کلمۀ «هابیت» پرینت شده است، و این هدیهای از سوی دوستش نیستلروی است.
۱۰. فرناندو تورس
احتمالاً شناخته شدهترین طرفدار تالکین در فوتبال فرناندو تورس است. او بر روی دست چپش نام «فرناندو» را به خط تنگوار تتو کرده است. تنگوار از جمله خطهایی میباشد که تالکین اختراع کرده است. البته او تنها بازیکن فوتبالی نیست که تتویی به زبان الفی دارد، سرخیو آگوئرو نیز نام مستعار خود را به زبان الفی و بر روی بازوی راست خود تتو کرده است.
۱۱. اورسن اسکات کارد، نویسندۀ بازیِ اندر
اورسن اسکات کارد نویسندهای آمریکایی و فعال در ژانر علمی-تخیلی است. بازیِ اندر او مشهور و زبانزد میباشد. او حتی مقالهای برای کتاب تأملاتی بر سرزمین میانه نوشته است.
یکی از معروفترین نقلقولهای او این است:
«کتاب محبوب تخیلی من؟ فرمانروای حلقهها. کتاب محبوبِ غیرتخیلی من؟ اسلحه، میکروب، فولاد. هفتۀ آینده دوباره این سؤال را از من بپرس و پاسخهای متفاوتی خواهی گرفت.»
۱۲. آیزاک آسیموف
آیزاک آسیموف از نویسندگانِ پربار علمی-تخیلی بود. او مقالاتی در مورد درون مایههای جهان تالکین به ویژه حلقۀ یگانه دارد.
تالکین در نامهای به سال ۱۹۶۷ و فرستاده شده به شارلوت و دنیس پلیمر میگوید که او به ندرت کتاب مدرنی را پیدا میکند که بتواند توجهاش را جلب کند. البته کتاب علمی-تخیلی آیزاک آسیموف استثنا بوده و او از آن لذت برده است.
در مصاحبهای به سال ۱۹۸۸، آسیموف در مصاحبهای گفت که او آثار تالکین را جالب یافته و پنج بار خوانده است (احتمالاً فرمانروای حلقهها را)
۱۳. بیتلز، گروه موسیقی راک انگلیسی
گروه بیتلز از طرفداران تالکین بودند و در دهۀ ۱۹۶۰ آنها میخواستند تا اقتباس خود از فرمانروای حلقهها را بسازند.
همانطور که عجیب و غریب بهنظر میرسد، جان لنون در برههای در تلاش بوده است تا نسخۀ بیتلزِ فرمانروای حلقهها را بسازد. مککارتنی میگوید: «جان از ما میخواست تا حقوق اقتباس فرمانروای حلقهها را بخریم. ایدۀ او چنین بود.» در نسخۀ بیتلزِ فرمانروای حلقهها، جان لنون در نقش گولوم، هریسون در نقش جادوگر خردمند گندالف، رینگو استار در نقش سام و مککارتنی در نقش فرودو میبود. اما آنان در نهایت نتوانستند حقوق اقتباس را از تالکین دریافت کنند.
۱۴. لد زپلین، گروه مسیقی راک انگلیسی
لد زپلین برای لیریکس آهنگهایشان که از تالکین الهام گرفته شده است معروفاند. و همچنین میشود به این اشاره داشت که یکی از سگهای رابرت پلنت، استرایدر نامگذاری شده بود.
رابرت پلنت در نخستین آهنگهای خود الهامات گستردهای از کتب تالکین گرفته بود و از قابل توجهترین آنان میتوان به: The Battle of evermore, Misty mountain Hop, No Quarter, Ramble On, Over the Hills and Far away اشاره داشت. برای کسب اطلاعات بیشتر حتماً نگاهی به مقاله مفصل و تخصصی «نگاهی دقیق به ارتباط ترانههای بند «لد زپلین» با رشته افسانه تالکین» بیاندازید.
۱۵. تری پرچت، نویسندۀ اثر دیسکورلد
سر تری پرچت، مشهور از برای مجموعۀ دیسکورلد، در سال ۲۰۱۵ و در سن ۶۶ سالگی درگذشت.
تری پرچت در مصاحبهای با نیویورک تایمز و در پاسخ به سؤال «رمان نویسان مورد علاقۀ شما چه کسانی هستند؟» پاسخ داد:
«باشه، من جی.آر.آر تالکین را انتخاب میکنم. یکبار من به او نامهای نوشتم و پاسخ بسیار نجیبانهای از او دریافت کردم. فقط فکر کنید که چقدر سر او شلوغ بود و باز وقت میگذاشت تا پاسخ نامۀ یک طرفدار را بدهد.»
او همیشه از طرفداران بزرگ تالکین بوده است و تالکین را بخاطر آغاز راه ادبیات فانتزی که خود پرچت نیز بعدها از آن بهره ستایش میکرد. او میهمان افتخاری سمینار ۱۹۹۱ تالکین سوسایتی در موزۀ فولک کاردیف در ولز بود.
خیلی ممنون مخصوصا بخش فوتبالیستهاش که کاملا تازگی داشت. یکی از دوستان اروپایی که صفحه معروفی رو در فیسبوک درباره رویدادهای تالکینی مدیریت می کنه چند وقت پیش بهم گفت که رهبر ارکستر سمفونیک ایران یعنی آقای شهرداد روحانی صفحه شون رو فالو کرده.
در زیبایی و ژرفای آثار تالکین شگفتیهایی نهفته هست که هر کسی که ذرهای ذوق درونش داشته باشد به این جهان کشیده میشود.
بار اولی که کتابهای تالکین رو توی کتابفروشیها دیدم این ببت از حافظ به ذهنم اومد:
به امید آنکه جایی قدمینهاده باشی
همه خاکهای شیراز به دیدگان برفتم
سلام
خیلی خوب بود ، در مورد آگوئرو و باراک اوباما نمیداستم که الان فهمیدم.