آخرین مقالات فرهنگنامه
خانه - کتابخانه - مقالات سریال - سریال ارباب حلقه ها؛ کمال فانتزی در تلوزیون یا سقوط آن؟

سریال ارباب حلقه ها؛ کمال فانتزی در تلوزیون یا سقوط آن؟

-نوشته: سجاد.ک

بدون شک ساخت سریال در ژانر فانتزی برای هر طرفدار این سبک، هیجان انگیز خواهد بود؛ و چه هیجان انگیز تر که سوژه ساخت، ارباب حلقه ها باشد.
پروفسور جی.آر.آر تالکین دنیایی را خلق کرد که چه در صفحه های کتاب و چه روی پرده ی سینما بی نظیر بود و همه را غافل گیر کرد. اما سریال هم موفق می شود؟ چه چیز یا چیزهایی برای موفق شدن لازم هستند؟
اخیرا اخباری مبنی بر ساخت سریال ارباب حلقه از طرف آمازون به گوش می رسد و خبر بودجه ی سنگین یک میلیاردی که همه، حتی مخالفان سریال را هیجان زده کرده است. ولی بودجه ی سنگین تنها عامل موفقیت نیست و صرفا زرق و برق هالیوودی مخاطبان خاص و عام را راضی نمی کند (چیزی که در مورد سه گانه هابیت شاهد بودیم). امروزه به دلیل پیشرفت زیاد تکنولوژی کمتر فیلمی را شاهد هستیم که از نظر فنی ضعیف باشد؛ پس باید در کنار زرق و برق، یک کادر هنری قدرت مند هم در کنار سریال باشند.

عوامل زیادی می توانند باعث موفقیت سریال شوند گه در اینجا می توان به چند دلیل کوتاه برای اثبات موفقیت آن اشاره کرد:

چه عاملی بزرگ تر از داستان گیرای ارباب حلقه ها؟!
کاراکتر های خاص، شخصیت پردازی بی نظیر (که تالکین سال های زیادی آن ها را در ذهن خود پرورانده بود)، خلق دنیایی عظیم وبا جزئیات و بی شمار خصوصیات دیگر که باعث تمایز سرزمین میانه از سایر فانتزی های نام آشنا می شود.
هنوز مشخص نیست که دقیقا چه قسمتی از داستان قرار است به تصویر کشیده شود اما اگر با کتاب آشنا باشید مطمئنا جذب آن خواهید شد. هر قسمتی که به تصویر کشیده شود جذاب است و پتانسیل بالایی برای سریال شدن دارد.
ارباب حلقه ها برای خیلی از مردم، داستان گمنامی نیست و همین نام، جاذبه ی قدرت مندی را ایجاد می کند. طرفداران تالکین و کل فانتزی به نوعی منتظر ساخت سریال هستند و این به تنهایی وزنه ی سنگینی برای اطمینان به ادامه پروژه ساخت از طرف مسئولین مربوطه است.
صد البته تنها طرفداران فانتزی نیستند که ممکن است جذب سریال شوند؛ مخاطبان عام هم در صورت موفقیت های ابتدایی، قطعا جذب سریال خواهند شد. پیش تر این موضوع رو در مورد سریال بازی تاج و تخت شاهد بودیم.

تحریف در داستان،صحنه های بی مورد؛ لازم یا نا به جا؟
شاید مهم ترین نگرانی طرفداران سری کتاب های ارباب حلقه ها، چگونگی پرداختن به داستان و چگونه به تصویر کشیدن آن باشد.
پیش تر در سه گانه سینمایی پیتر جکسون دیدیم که میشه حتی با خلاصه کردن و بعضا تحریف کردن داستان هم طرفداران را راضی نگه داشت.
نزدیک تر این قضیه را در مورد سریال بازی تاج و تخت که اقتباسی از دنیای “نغمه ای از یخ و آتش” هست شاهد بودیم.و فقط در چند فصل ابتدایی سریال پابه پای کتاب پیش میرفت و بعد از آن داستان سریال از کتاب جداگشت.البته تا منتشر شدن کتاب بعدی دنیایی نغمه باید صبر کرد تا از این موضوع مطمئن شد..
آیا همین تحریفات و دست بردن در داستان می تواند بعد یک اقتباس سینمایی، طرفداران را راضی نگه دارد؟
جواب منفی است! قطعا طرفداران ساخت سریال، این قضیه را نخواهند پذیرفت. دلیل آن هم آشکار است،اگر قرار باشد همان داستانی که در سینما به تصویر کشیده شد، در تلوزیون هم ساخته شود قطعا رضایت مخاطبان را جلب نخواهد کرد. البته یک نکته خیلی بزرگ هم هست که باید با آن پرداخته شود. نمی شود که خط به خط کتاب را به تصویر کشید!
در اینجا منظور از تحریف، حذف قسمت هایی است که مسیر تعریف داستان را تغییر می دهد و همچنین حذف شخصیت های کلیدی در داستان.
به عنوان مثال حذف  مکالمه بین شاه تئودن از روهان و مری بر روی اسب خدشه ای بر اصل داستان وارد نمیکند.و مانند این، هزاران مورد را میتوان نام برد.
در سریال بازی تاج و تخت شاهد بودیم که بعضا صحنه هایی کسل کننده و بعضی صحنه های کاملا بی مورد، دیدن سریال را برای مخاطبان عام زجر آور کرده است (البته در یکی دو فصل اخیر کمتر شاهد چنین صحنه هایی بودیم) به عنوان مثال  صحنه جنسی که در بیشتر موارد در مسیر تعریف داستان قرار ندارند و کاملا بیمورد در سریال گنجانده شده اند تا یکی از نکات ضعف سریال را رقم بزند. ممکن است که این جور صحنه ها در سریال بتواند تعدادی از مردم را جذب سریال کند اما به هیچ وجه نمیتواند از عواملی باشد که به موفقیت سریال کمک کند.اما سریال ارباب حلقه ها باید تا حد امکان از این جور موارد دوری کند تا بتواند داستان را بدون مشکل روایت کند.اما تنها صحنه های جنسی بی مورد نیستند که از آن ها صرف نظر شود،بالاتر اشاره شد که صحنه های” کسل کننده”که در خیلی از سریال ها دیده میشود. اگر قرار باشد سریال موفقی را شاهد باشیم باید این چنین صحنه ها حذف و در صورت لزوم تغییر داده شوند.

آیا مقایسه سریال ساخته نشده ارباب حلقه ها با بازی تاج و تخت کار درستی است؟

بدون شک بازی تاج و تخت تا بدینجا موفق ترین سریال تاریخ بوده است، اما این برای سریال ارباب حلقه ها خطری حساب می شود؟
سه گانه ارباب حلقه فیلمی بی نظیر بود و کمتر کسی هست که بعد یک بار دیدن باز هم سراغش نرفته باشد. این در مورد سریال بازی تاج و تخت هم صدق می کند. وقتی که سه گانه ی هابیت ساخته شد، تقریبا تمام سینما دوستان آن را با ارباب حلقه ها مقایسه کردند و انتظار فیلمی در حد آن را داشتند ولی همه می دانیم که هابیت در عین زیبایی، قابل مقایسه با شاهکار ارباب حلقه ها نیست.
و امروز دوباره شاهد همین جریان هستیم؛ مقایسه ی سریال موفق بازی تاج و تخت با سریال ارباب حلقه ها؛ که این هم می تواند باعث ساخت سریالی بی نظیر و بهتر از بازی تاج و تخت بشود و هم می تواند باعث سقوط آن شود؛ حتی در صورتی که سریالی قوی و قابل احترام باشد ولی در حدی نباشد که بتواند در مقابل بازی تخت قد علم کند، قطعا نمی توان انتظار موفقیت چندانی از آن داشت.
شاید بگویید این دو داستان ربطی به هم ندارند و کاملا مجزا هستند ولی شکی نداشته باشید که در آینده ای نه چندان دور شاهد مقایسه ی آن دو هستیم.

منتقدین:
سریالی که انتظارش را می کشیم نباید فقط مردم پسند باشد. وقتی در مورد موفقیت صحبت می کنیم در واقع باید به همه ی ابعاد کار توجه کنیم. این قسمت از کار چالش بسیار بزرگی محسوب می شود و کادر قدرتمندی را برای ساخت می طلبد که البته با توجه به بودجه ی عظیم می توان انتظار آن را کشید.
هرچند بر همه آشکار است که منتقدین همگی سلیقه ای عمل می کنند و هیچ  ساخته ای نمی تواند نظر همه منتقدان را جلب کند.
و حتی بعضا شاهد بی رحمی کامل منتقدان در مورد آثار فانتزی بوده ایم. اما امیدوارم در این یک مورد استثناء قائل شوند!

جمع بندی چالش های پیش رو و عواملی که باید به آن ها پاسخ داده شود:

  • قطعا هزینه بزرگی را می طلبد که خوشبختانه به آن پاسخ داده شده است.
  • از موسیقی نمی توان گذشت! قطعا شما هم مثل من منتظر یک موسیقی بی نظیر هستید. موسیقی یکی از عوامل بزرگی محسوب می شود که می تواند وزنه ی سنگینی را به سود موفقیت سریال اضافه کند. کدامتان آلبوم موسیقی های ارباب حلقه ها را در آرشیو دارید؟ احتمالا جواب “همه” است! و همچنین در مورد بازی تاج و تخت هم مشاهده کردیم که چطور موسیقی زیبایش توجه همه ی بینندگان (حتی آنان که سرشان گرم مسائل دیگر است) را جلب می کند. پس باید امیدوار باشیم که در این مورد انتخاب عاقلانه ای بشود.
    فک نمیکنم کسی از جلوه های ویژه فیلم هابت اصطلاحا خوشش بیاید.بعضی صحنه های خیلی خام به نظر میرسیدند و سوال پیش می آمد که آیا واقعا وقتی روی ساخت آن  صرف شده است یا نه!بر عکس در فیلم ارباب حلقه ها با وجود امکانات کمتر تقریبا همه بینندگان آن از جلوه های ویژه آن راضی بودند.سریال باید خیلی از فیلم ارباب حلقه ها و هابیت بهتر عمل کند.اخیرا فیلم ها و سریال ها در زمینه  جلوه های ویژه عالی عمل میکنند پس باید امیدوار باشیم که حداقل در فیلم ها و سریال های امروزی باشد.
    البته گریم هم خیلی در این مورد تاثیر دارد.قاعدتا باید منتظر اورک ها و گابلین ها و دیگر موجودات دنیای تالکین باشیم.گریم خیلی تاثیر گذر تر از چهره های ساخته شده به وسیله کامپیوتر هست.
  • هنر پیشگان! بله، کادر بازیگری از عواملی است که جاذبه ای قوی ایجاد می کند و می تواند بینندگان بی شماری راجذب سریال کند. اینجا صحبت از بازیگران صرفا “مشهور” یا به اصطلاح “سلبریتی” نیست؛ بلکه بازیگرانی قوی با هنر بالا کفایت می کند، و چه بسا که بازیگران گمنامی در این سریال نامی برای خود دست و پا کنند. این قضیه را هم قبلا در سه گانه سینمایی و بازی تاج و تخت دیده ایم.

کمال فانتزی در تلوزیون؟
هنوز هیچ چیز مشخص نیست، اما از شواهد پیداست که آمازون خیز بلندی برای ساخت شاهکاری به یاد ماندنی برداشته است؛ شاهکاری که “شاید” بشود از آن به عنوان بهترینِ فانتزی های تلوزیون یاد کرد.
اما  این سکه یک روی دیگر هم دارد که در قسمت های قبلی کم یا بیش به آن اشاره شد؛ یعنی  ممکن است فاجعه ای هم به بار آید. البته برای طرفداران پرفسور تالکین فاجعه معنای دیگره خواهد داشت. شاید حالا که به ساخت سریال راضی شده اند انتظارات بیش از اندازه بالا رفته باشد و منتظر یک اثر هستند که به معنای اقعی کلمه “کمال” آثار فانتزی در تلوزیون باشد. مطمئنا چیزی غیر ازاین قابل قبول نیست!
باید صبر کرد و دید که آیا به تمام این سوالات و نیاز ها در این سریال پاسخ داده می شود یا خیر…!

درباره *فئانور*

۲ دیدگاه

  1. درود بر شما
    خوشحالم که همچنان با قدرت و بسیار خوب فعالیت می کنید. امشب پس از حدود ده سال دوباره قیلم ارباب حلقه ها (دو برج) را دیدم که در پایانش نشانی سایت شما بود.
    بی صبرانه چشم به راه تولید و پخش این سریال هستیم و امیدوارم مانند سه گانه سینمایی، سریال هم یک شاهکار از آب در بیاد

  2. خیلی خیلی مقاله عالی بو
    دست مریزاد داره

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

x

شاید بپسندید

چرا و چگونه سیلماریلیون بخوانیم؟

-مترجم: سجاد.ک «راستی وقتی فکرش را بکنی، می‌بینی که ما هنوز توی همان قصه‌ایم! داستان ...