با سلامی دیگر
چه قدر این جا پست خورده { اسمایل این یعنی بوی بحث تازه میاد :| }
خب به ترتیب شروع می کنم پست هایی رو که جوابش رو می دونم جوب می دم اگر کوتاهی در پست ها بود پوزش می طلبم :x
امشاسپندان هم مجوعه هفت فرشته مقدس هستند که هفت دویو در برابرشون قرار میگیرن(راجع به تعداد هم شک دارم)و در واقع صفات اهورامزدا هستند(اگه اشتباه نکنم دقیقا یه همچین چیزی تو سیلماریون که هنوز نخوندمش هست)
و دقیقا در افسانه های اسکاندیناوی هم همچین چیزی عیننا اتفاق میفته تعدادی خدا(فرشته)که غول هایی که دقیقا متضاد اونا هستند در برابرشون قرار میگیرن و تور خدای رعد کارش نبرد با این غول هاست...
در باب مشاسپندان و تعدا آن ها درست فرمودید
امشاسپندان شش تا می باشند که با حضور سروش می شن هفت تا و دیوان هم شش تا هستند و با حضور دیو خشم می شن هفت تا
البته تعدادشون دقیقا معلوم نیست به روایتی و تا حدود 30 نفر هم ذکر شده اند که من در بابا بقیه اشون چیزی نمی دونم اما تعدا اصلیشون در بیشتر منابع همین تعداد است
در مورد این که امشاسپندان صفات خدا باشند من نظر دقیقی ندارم در کتابی که الان حضور ذهن ندارم از انها به عناون صفات خداوند نام برده بود اما در سایر کتاب ها به این نکته شاره نشد بود چون همان طور که از معنی کلمه بر میاد این ها جسم دارند و زمانی که صفات خداوند باشند در واقع می شه گفت شریک خداوند اند که من زیاد قبول ندارم البته این نظر شخصی خودم هست :دیـ
در باب سیلماریلیون همون فصل اول در باب والار و مایار به این نکته اشاره شده !!
در مورد اسطوره های اسکاندیناوی با ین که تشابهاتی بین سطوره های ایرانی دارند اما این که برای هر خدایی غولی باشد من جایی ندیدم :دیـ
مزدیسنا یا دین بهی که اسامی دیگه آیین زرتشته من مقصودم همون آیین زروان بود....
شایدم حق با شما باشه(اگه تواوستا دیدید)ولی من تا جایی که میدونم اهریمن تو آیین زرتشت در برابر سپنته مینو هست چون تاحالا خود اوستا رو نخوندم
راجع به سپنتا میون هم...من نمی دونم دیگه چی بگم کل دیدم از آیین زرتشت رو بردین زیر سوال ولی من بعضی از این چیزارو توی یک کتاب که برا تدریس تو مدارس زرتشتی بود خوندم ...
این که اهریمن برابر اهورمزدا باشه رو که بنده هم به این موضوع اشاره کردم :دیـ
سپنته مینو لقبی برای اهورامزدا می باشد و نمی دونم که چه چیزی در باب کلمه گفتم که دید شما رو نسبت به دین زرتشت برد زیر سوا ؟؟
راستی یه سوال شما خودتون اوستا رو خوندین؟؟؟
:دیـ
بله بنده اوستا رو دیدم البته به زبان پهلوی بود و متاسفانه نتونستم اون رو بخونم :? { نوشته ی خانم ژاله اموزگار بود }
اما خب یه اوستا دو جلدی دارم که زبان فارسی هست !
یه توضیح راجع به اژی دهاک:در زبان پهلوی اژی به معنای مار یا اژدهاست و اژی دهاک به معنی ماردوش است که لقب ضحاک تازی بوده...دیدم بعضی جاها اشتباها به پدربزرگ کورش(شاه ماد)را اژی دهاک معرفی کردند
یه توضیح در مورد آژی دهاک بدم :دی
آژی دهاک از دو جز تشکیل شده : آژی + دهاک
آژی رو خب معنی کردید و در واقع همان اژدها هست که در فارسی دری اژ هست م دهاک رو خیر :دیـ
دهاک که از ریشه dah میاد به معنی گزند هست نه مار به دوش
در واقع معنی کاملش می شه مار گزنده ک لقب ضحاک هست
البته استاد بهار جز دوم رو اسم خاص می دونه
1-سوالم اینه که ماجرای داستان گرشاسب چی بود؟چرا گرشاسب که قهرمان اصلی ایرانیان بود جایش را به رستم داد؟(اصن رستم انگار توی ایران پیش از اسلام محو بود و بعد از اسلام ظاهرا به این شهرت رسید)(اگه دیدید زیاد مرتبط نیست خواهشا پ.خ کنید)
2-سوال مرتبط با تاپیک: اژدهایان در اساطیر ایرانی چگونه توصیف شده اند؟چه اسامیی دارند و در سر راه کدام پهلوانان قرار گرفتند؟(این فکر کنم به ماجرای گرشاسب هم ربط داشته باشه). در مورد خصوصیات ظاهری شون هم سوال دارم که آیا منبعی در دسترس هست؟(آخه هر نگارگری از اژدها توی ایران دیدم , اژدها موجودی مارمانند و با دست و پاهای کوتاه و بعضا دارای یال کشیده شده(خودم حدس می زنم که شاید این تاثیر اژدهای چینی باشه که توسط مغول ها به هنر مینیاتور ایران افزوده شده))در ضمن اژدهای اساطیر ایران بازدمی آتشین دارد؟
1- اول این که خطاب به جناب آخیلوس :
اجازه ی ما هم دست شماست :x
توضیحات کلی رو آخیلوس عزیز داد
گرشاسب جد رستمه که خود از تخمه ی فریدون است به خوابی عظیم فرو رفته و زمان سوشیانس دوباره بیدار می شه
در واقع یه جا خوندم گرشاسب همون نریمان هست ؟؟
در کل تو شاهنامه و گرشاسب نامه طوسی توضیحاتی در باب این کارکتر گفته شده است
در مورد معروفیت رستم ؟ والا من اولین بار این موضوع رو می شنوم :دی
2- :?
تضاد جون کجایی که بیای بحث اژدها شد :?
در کل اژدها تو جهان دو نوع هست
یکی اژدهای چینی و یکی اژدهای غربی که تفاوت زیادی با هم دارند خیلی زیاد
ازدهای چینی موجودی پاک و مقدس و همانند فرشته ها هست اما اژدهای غربی و من جمله ایران موجودی شیطان صفت ست
اما تصویر گری اژدها خیلی پیچیده و طولانی هست و دقیقا همون ویژگی هایی رو که گفتی داره اما فکر نکنم از اسطوره های چینی گرفته شده باشه !!
در مورد باز دمی اژدها هم باید نماد گرایی رو به کار ببری :| اما تا جایی که یادمه آتیش ندیدم :دیـ
در کل اژدها در اساطیر ایران جایگاه ویژه ای داره و تو این چند خط نمی شه توضیح داد
انشاا.. جناب اخیلوس با یه پست کامل در باب این موجود برای ما توضیح می دهند
اهریمن هم موضوع پیچده ایه چون خیلی سعی شده با در آمیختن آیین زرتشت و زروان زرتشتیان را به پرستش دوخدا متحم کنند شایدم واقعا دو خداییا(این دو خدایی بودن یه اصطلاح خوبی داشتا...اصلا یادم نیست)
در باب اهریمن سخن ها بسیار است و در این چند پست نمی شه در موردش صحبت کرد :) این که اهریمن وجودش از کجاست و چرا وارد دین شد و یا ین که چرا از اهورا جداست و ..
در مورد دو خدایی هم اسمش ثنویت هست
در واقع ما در ادیان یه ثنویت یا دوگنگی داریم و یک تثلیث یا سه گانه گی
که ایران زمین ثنویت داره
من پستم خیلی طولانی شد و نمی تونم تمام پرسش ها رو جواب بدم شرمنده مخصوصا این که جناب آخیلوس وارد ایین مهر شدند که این خودش کلی کار داره :دی
اما یه سوال رو جواب می دم و پستم رو تموم می کنم و باقی باشه برا بعد :دی
جناب اصلان فرمودند که هفتمین امشاسپندان سروش هست ولی من هرچی گشتم بهش برنخوردم(نه تو اینترنت نه تو دو تا کتابی که دیدم)فکر کنم که اسم دیگه یکی دیگه است چون اسامیشون زیاده(اسم بعضی از ماه ها رو از اسم اونا گرفتن)این هم که من گفتم سپنتا مینو فرشته است فقط برداشتم از یک کتاب بود که الآن دیدم که اصلا جنبه مادی و جسم نداره(زرتشت پیامبر ایران باستان پژوهشهاشم رضی)که در این صورت انگره مینو هم جنبه مادی نداره
اول این که می شه اسم دو کتابی رو که دارید بگید ؟؟
اول این که هفتمین امشاسپند سروشه که تو اوستا بهش می گن سرئوش sraosha که به معنی اطات و فرمانبرداری هست که دیو مقابل اون دیو خشم هست
سروش در واقع پیام آور اهورامزدا محسوب می شه یا همون هرمس خودمون تو اساطیر کلاسیک
تو یشت 11 یا 12 و یا شاید 10 بود دقیق یادم نیست که به اسم سروش هست و هفدهمین روز هر ماه رو می گن سروش
تو ارداویرافنامه هم که هست و همراه اذره
سپت مینو که از دو جز سپنت یا همون سفند و جز دوم مینو به معنی خرد مقدس هست تشکیل شده که یکی از جلوه های اهورا مزدا نه خود اون مثل الله برای خدای مسلمون ها و همین طور انگره مینو برای اهریمن امیدوارم منظورم حرفم شده باشید
در کل پست طیاد شد و باقی مسائل باشه برا بعد
پ.ن :
من ساعت 15 اومدم فروم ام چون تو جایی بودم نتونستم زودتر جواب بدم وقعا پوزش می طلبم