راستش من ادعایی ندارم و هیچ موقع اهل بت تراشیدن نبودم حتی از جکسون و تالکین
اینجا کایه دو سینما و یا حلقه کیان نیست ومن حوصله بیانیه اجتماعی صادر کردن و ژست روشنفکرارو در آوردن رو ندارم!
قضاوت من بر مبنای نکات مثبت و منفی یک اثره
در ثانی بحث مثلا فریتز لانگ پیش اومد یکی از فیلم هایی که از فریتز لانگ مدنظرتونه رو بفرمایید
فکر کنم در ادامه بحث کار به مقایسه پیترجکسون با ژرژ ملی یس برسه!
البته تجربه خوبی از بحث هایی که طرفین 180 درجه با هم تفاوت دارند ندارم اینجور بحث هارو در سال های 85-86 داشتم و بحث هایی جدید نیست
پس فقط نظرمو مینویسم و بحث رو ادامه نمیدم
اول از همه بگم از شاملو میپرسن سهراب سپهری چطور شاعریه ؟شاملو هم جواب میده نقاش خوبیه به نظر من در مورد ژان کوکتو هم همین مورد صادقه. از نظر من ژان کوکتو بیشتر نقاش و نمایشنامه نویسه تا فیلمساز
مورد بعدی اینه اصولا مقایسه ارباب حلقه ها با فیلم های دهه 20 و 30 ظلم مضاعفی است در حق ارباب حلقه ها
فریتز لانگ یکی از بهترین فیلمسازهای تاریخ سینماست همچنان که چارلی چاپلین ولی برای زمان خودش .جدای از درونمایه ارزشمند فیلم ولی اصلا جلوه های ویژه ای در کار نیست در صورتی که رکن اصلی فیلم های فانتزی جلوه های ویژه اس . همین مترو پولیس کلا اصلا صامته!
و اما در مورد نقاط قوت تریلوژی ارباب حلقه ها:
1) کلا تا قبل از اودیسه فضایی و جنگ های ستاره ای چیزی به نام جلوه های ویژه ی قابل قبول وجود نداشته و بیشتر فیلم های فانتزی یا علمی -تخیلی رو از نظر درونمایه بررسی میکردند نمونه اش فانهایت -451،آلفاویل و ...
2) نظر شخصی منه که تعداد معدودی فیلم فانتزی دیدم که قالب در خدمت محتوا باشه.در اکثر فیلم های فانتزی ،داستان طوری بود که در خدمت جلوه های ویژه باشه
خیلی فیلم ها ،فیلم هایی بودند با جلو های ویژه متوسط یا ضعیف و اصلا صحنه هایی که از جلوه های ویژه استفاده میشد قابل باور نبود ولی در مورد یاران حلقه و گذر از موریا رو در نظر بگیرید علیرغم اینکه شاید در لحظاتی جلو های ویژه ضعیف باشه ولی اینقدر در خدمت فیلمه که میشه گفت این سکانس در حد منبع اصلی (کتاب) هستش و لحظه ای نمیشه از فیلم چشم برداشت .
بعضی از دوستان و آشنایان رو دیدم که با اینکه از علاقمندان جدی سینما بودند ولی وقتی این صحنه رو دیدند دقیقا مثل اراگورن از سقوط گندالف دچار بهت شدند این یعنی اینکه پیترجکسون کارشو خوب انجام داده و تماشاگرو با خودش به داخل فیلم برده .دهها صحنه مثل موریا در این سه گانه وجود داره
3)تدوین قابل توجه و ریتم عالی ای که پیترجکسون ایجاد کرده و باعث خلق لحظات نفس گیری شده مثل سفر فرودو از هابیتون تا ریوندل که جکسون با حذف برخی کاراکترها به این مهم دست پیدا کرده
4) موسیقی شکوهمند هاوارد شور : سینما آهنگسازان بزرگی رو به چشم دیده از برنارد هرمن تا ونجلیس و از انیوموریکونه و جان ویلیامز تا هانس زیمر
خود من بخصوص از علاقمندان موسیقی متنم ولی خیلی کم فیلمی رو دیدم که موسیقی متنی به کامل بودن ارباب حلقه ها داشته باشه .به نظر ارباب حلقه ها در کنار پدرخوانده کامل ترین موسیقی های تاریخ سینما رو داره
کسانی که با موسیقی کلاسیک و مثلا ریچارد واگنر یا کورساکف سروکار دارند میدونند که موسیقی این فیلم از هر نظر کامله
5) اکشن فیلم واقعا عالیه :یادمه(نقل به مضمون میکنم) زمانی بیژن اشتری در ماهنامه دنیای تصویر گفت :بس که نبرد هلمز دیپ مهیج و پرشکوه بود فکر کنم اگه آکیرو کوروساوا هم زنده بود بهش غبطه میخورد
حتی نبرد هلمز دیپ میتونن بگم کامل تر و بهتر از کتاب بود که خیلی خلاصه تر بود .کلا رمان ارباب حلقه ها یک رمان حماسی-فانتزی اه نمیشه که ازش یه فیلم اجتماعی در آورد
از قضیه سیل ها تا پایان جنگ حلقه همیشه نبرد های بزرگی بوده
من فقط مختصری از نقاط قوت لوتر رو گفتم تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل!
البته من منکر ضعف های فیلم نمیشم مثلث عشق که ناکارآمد بود ، بعضی حذف و اضافه ها که خوب نبود (مثل تقابل گندالف سپید و ویچ کینگ و شکست گندالف ) و یا حذف مرگ سارومان سپید
موارد دیگری هم از هست که ازش میگذرم.بحث مفصل ضعف ها رو در مجله و نقدها انجام دادم
.ولی ارباب حلقه ها فیلمیه که نقاط ضعفش ،نسبت به نقاط قوتش بسیار ناچیزه
یه نکته رو هم باید در نظر بگیرم کلا فیلم های سینمایی نسبت به کتابی که از روی اون اقتباس میشن سطحی تر و متمرکز ترند و خیلی از پیچیدگی های داستان حذف میشه
واقعا چاره ای هم جز این نیست اگه فیلم دقیقا بخواد تمام جزییات داستان رو به نمایش بکشه که دیگه فیلم نیست باید سریالی مثل بازی تاج و تخت از روی کتاب نغمه ای از آتش .و یخ ساخته بشه
در مورد پایان فیلم که اصولا مثل کتاب بود درثانی پایان فیلم و روز وداع یاران و رخت بربستن فرودو ،گندالف سپید و ... رو نمیشه پایانی خوش تلقی کرد
البته این ها فقط بحث فنی بود وگرنه لذت دیدن بیشتر از صدبار این سه گانه با هیچ فیلم دیگه ای قابل مقایسه نیست!
حق یارتان!