با عرض سلام خدمت همه ی دوستان
من در این پست تصمیم دارم یه مقایسه ی کوچک بین کتاب و فیلم های ارباب حلقه ها و هابیت داشته باشم و به نظرم طرح چنین مقایسه ای درست چند روز مانده به اکران فیلم هابیت موضوع جالبی میتونه باشه.
ما در مقایسه ی بین هابیت ها و ارباب حلقه ها با تفاوت های اساسی ای مواجه میشویم که این تفاوت ها این دو داستان را از هم متمایز میکند،و شاید بتوان بزرگترین دلیل وجود تفاوت ها را به محورهای اصلی داستان ها نسبت داد.همانگونه که همه میدانند موضوع اصلی و محور اصلی فیلم ارباب حلقه ها حول نابودی حلقه ی جادو توسط یاران حلقه میچرخد که همه ی اعضای گروه حاضرند حتی جان خود را برای نابودی حلقه به خطر بیندازند، اما در مقابل محور اصلی داستان هابیت باز پس گیری گنجی است که سال ها قبل اسماگ از دورف ها دزدیده است.
به اعتقاد من وجود همین تفاوت،یعنی تفاوت بین دو محور اصلی در دو داستان که یکی نجات جهان از نابودی و دیگری بازپس گیری گنجی قدیمی است باعث خلق تفاوت های زیادی در جنبه های گوناگون داستان و فیلم هابیت با ارباب حلقه ها می شود.
اما بیش از هر چیز من مطمئنم که موفقیت چشم گیر ارباب حلقه ها بیش از آنکه مدیون زرق و برق های هالیوودیش باشد مدین درون مایه(داستان نبرد بین خیر و شر) و محور اصلی داستان یعنی تلاش خیر برای جلوگیری از نابودی جهان بوسیله ی نابودی حلقه حتی به قیمت جان خود و کنار گذاشتن تمامی راحتی های شخصی شخیصیت های داستان است،اما در مقابل ما با فیلم و داستانی به اسم هابیت مواجه ایم که مهمترین محورش تلاش برای کسب گنجینه ای مادیست که بیشتر باز میگردد به جنبه های شخصی و خواسته های فردی شخصیت های داستان.به همین دلیل من از بعد درون مایه و محور اصلی داستان نمیتوانم برای این فیلم موفقیت چندانی پیش بینی کنم اما در مقابل برای جلوه های ویژه و موسیقی باوجود شخصی مثل هاوارد شر موفقیت های زیادی را پیش بینی میکنم و در یک جمع بندی میتوانم بگویم که فیلم هابیت ها بیشتر توصیف کننده ی ماجراجوی یک گروه است که میتواند جنبه های سرگرم کننده و جذاب زیادی به همراه داشته باشد ولی فیلم ارباب حلقه ها از درون هدفی والاتر از سرگرمی و ماجراجویی شخصی را دنبال میکرد(نجات جهان) و این بزرگترین وجه تمایز این دو ازیکدیگر به شمار میرود.
به همین دلیل به اعتقاد من شاید هابیت یک فیلم سینمایی برتر با جلوه های ویژه و کارگردانی و تصویر برداری و صدا برداری و موسیقی از ارباب حلقه ها باشد اما مطمئنا به هیچ وجه از بعد درون مایه و محور اصلی یک داستان ادبی به پایای ارباب حلقه ها نخواهد رسید،حتی اگر هزار اسکار هم بیشتر بگیرد.
ر آخربه همین دلایل من معتقدم که مقایسه ی بین ارباب حلقه ها و هابیت باید از دو دیدگاه جداگانه ی ادبی و سینمایی صورت گیرد.