ترجمه علیزاده فوق العاده است. به جرئت میتونم بگم که هیچ کس دیگه ای نمیتونست مثل علیزاده متن رو انقدر نزدیک به متن اصلی ترجمه بکنه. بارها و بارها این ترجمه رو خوندم و لذت بردم.
با این همه موقع خوندن کتاب به چند مورد کوچیک برخورد کردم. اولین و مهمترینش در مورد ماندوس بود. البته اینو قبلا در تاپیک ماندوس شناسی هم مطرح کرده بودم اما گفتم شاید بهتر باشه اینجا به صورت تخصصی تر بهش پرداخته بشه.
در والاکوئنتا این توصیف در مورد ماندوس اومده:
The Fëanturi, masters of spirits, are brethren, and they are called most often Mandos and Lórien. Yet these are rightly the names of the places of their dwelling, and their true names are Námo and Irmo. Námo the elder dwells in Mandos, which is westward in Valinor. He is the keeper of the Houses of the Dead, and thesummoner of the spirits of the slain. He forgets nothing; and he knows all things that shall be, save only those that lie still in the freedom of Ilúvatar. He is the Doomsman of the Valar; but he pronounces his dooms and his Judgements only at the bidding of Manwë. Vairë the Weaver is his spouse, who weaves all things that have ever been in Time into her storied webs, and the halls of Mandos that ever widen as the ages Pass are clothed with them
و ترجمه رضا علیزاده:
"فئانتوری، اربابن جان، دو برادرند و ایشان را غالبا ماندوس و لورین نامیده اند. اما راستی را این نامها جایگاه اقامت آنان است، و نام حقیقی شان نامو و ایرمو است.
نامو برادر مهتر، در ماندوس خان و مان دارد که در غرب والینور واقع است. او نگه دار خانه های مردگان است و فراخواننده جانهای کشته. هیچ چیز را فراموش نمیکند؛ و از همه چیزهایی که رخ خواهد داد باخبر است، مگر آنها که هنوز در آزادی ایلوواتار جای دارد. او جان ستاننده والار است؛ اما تنها به فرمان مانوه داوری میکند و حکم میدهد. وایره بافنده همسر اوست که هرچه را در زمان بوده است، در تارهای لایه لایه اش میبافد. و تالارهای ماندوس که با گذشت دورانها مدام فراختر میشود، پوشیده از این تارهاست."
به نظرم توی قسمتی که مشخص کردم اشتباهی در ترجمه رخ داده.
توی این جمله Doomsman به ستاننده جانها ترجمه شده. در حالی که ادامه جمله در مورد قضاوت کردن ماندوسه! به نظر من ترجمه این جمله باید اینجوری میبود:
"او صادر کننده احکام والار است؛ اما تنها به فرمان مانوه داوری میکند و حکم میدهد." که در اینصورت ارتباط معنایی بین ابتدا و انتهای جمله حفظ میشه. از طرفی اینکه ارواح کشته شده به ماندوس میرن در سطر قبل گفته شده و نیازی نیست که دوباره در سطر بعد تکرار بشه.
دلیل سومم هم اینه که طبق چیزی که از داستان متوجه میشیم ماندوس دو وظیفه اصلی داره: نگه داری از ارواح کشتگان و صادر کردن رای و حکم(یا به قولی نفرین!). پس باید در توصیف ماندوس به هردو اینها اشاره بشه.
من لفظ "تقدیرگر" یا "صادر کننده احکام" رو به عنوان ترجمه Doomsman مناسبتر میدونم.
دوستانی که دستی در ترجمه دارن لطفا نظرشون رو بگن.